Óriási lottófőnyeremény, már-már elképzelhetetlen összegű pénzek, soha többé megélhetési és pénzügyi gondok, mesébe illő élet… Ki ne álmodozott volna már erről? Sokak ennek az álomnak a reményében játszanak rendszeresen különféle lottójátékokat. Az álmodozók nagy része sajnos soha nem kerül nagyobb pénznyeremények közelébe, vannak, akik még kisebbekébe sem. Azonban akad néhány tényleg szerencsés, aki elmondhatja magáról, hogy valóban megfogta az Isten lábát.

Eddigi legnagyobb lottónyeremények

Népességének köszönhetően Amerika büszkélkedhet a legnagyobb méretű lottófőnyereményekkel. A MegaMillions és a Poweball lottójátékok közül az utóbbi abszolút rekordere az 1,58 milliárd dollár összegű főnyeremény (nagyjából 435 milliárd forint), a helyes számkombináció eltalálásának esélye pedig mindössze 1:292millióhoz volt. A telitalálatnak 3 nyertes örülhetett Los Angeles-ből, Tennessee-ből és Floridából.

Az előző rekordokat is az USA tartotta a korábbi 758.7, 656, 648, 590.5, 587, 564, 536, 478, 448 és 453,5 millió dolláros főnyereményekkel.

A következő rekordtartó a spanyol Karácsonyi Lottó 720 millió euróval (180 nyertes szelvénnyel),

A negyedik helyen az európai Euro Millions 190 millió euróval, brit és portugál nemzetiségű két nyertessel.

Hazánkban az eddigi legmagasabb nyeremény 5 milliárd 92 millió forint, amit egy sárvári férfi vihetett haza, de a 2. helyezett sem sokkal marad el az 5 milliárd 49 milliójával, a 3. pedig 3 milliárd 177 millió forintnak örülhetett.

Pszichológia

Vannak olyan tippelgetők, akik csak megszokásból játszanak, és meg sem nézik, mennyi lehet az aktuális főnyeremény, s vannak, akik a szelvényt úgy adják fel, hogy tudatában vannak annak, hogy akár nyerhetnek is, és a nyeremény akár hatalmas is lehet. De vajon fel lehet-e készülni egy ilyen léptékű, hihetetlen dologra, ami tényleg mindent megváltoztat?

A mesés nyeremény, noha alapjaiban más keretet ad a nyertes életének, lelkileg nagy traumát jelent a szakemberek szerint. Személyiségfüggő, ki mennyire tudja feldolgozni a tényt, hogy élete gyökeresen és egy csapásra megváltozik. Aki hatalmas pénznyereményre tesz szert, annak egy időre biztosított a felhőtlen boldogsága, aztán hajlamos lehet azt hinni, övé lett a világ, s közben tényleg, mintha egy felhőn lebegne. Sokáig nagyon nehéz felfognia és tudatosítania is, hogy dúsgazdag lett, azonban később ő maga lesz saját kerékkötője.

Több újgazdag nyertesről elmondható, hogy az első sokkhatás után, az ezt követő időszakban rádöbbennek, mi is történt velük, ami nagy nyomást helyez a vállukra, hiszen ekkora pénzösszegek kezeléséhez nem szoktak hozzá. Depresszió, lelki válság, ürességérzet lehet úrrá rajtuk (munkájukat általában otthagyják, majd a temérdek szabadidővel, semmittevéssel sem tudnak mit kezdeni), a gyengébb idegzetűek pedig még öngyilkossággal is megpróbálkoznak.

A nagy nyeremények nyerteseinek többsége átlagos vagy szegény életet élt azelőtt, emiatt pedig a sorsfordító eseményt követően is nehezen tudják levetkőzni régi szokásaikat, beidegződéseiket, vagy ami sokkal rosszabb véglet, felelőtlenül és meggondolatlanul költekezni kezdenek, elképesztően rövid időn belül eltapsolják a teljes nyereményt és életük visszazuhan oda, ahonnét mindig is kikerülni szerettek volna.

Természetesen olyan boldog nyertesek is vannak, akik alól nem csúszik ki a talaj a hirtelen jött gazdagság miatt és ésszerűen képesek beosztani nyereményüket, listát írnak arról, mire mennyit költenének, mire van igazából szükségük, mibe fektetnének be, kiket támogatnának, és energiát áldoznak arra, hogy megtalálják a megfelelő tanácsadókat, szakembereket, akik mindebben segítségükre lesznek, és nem verik át őket.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.