A 2021. február 21. (vasárnap) hatoslottó számhúzás eredménye:

1 8 10 33 34 44

A következő héten várható hatoslottó főnyereménye: 220 millió Ft

N Y E R E M É NY E K

A találatok eloszlása és a nyeremények:

Találatok Nyertesek Nyeremény
6 0 0 Ft
5 25 530 535 Ft
4 1361 9 745 Ft
3 27085 2 260 Ft
Hatoslottó A-tól Z-ig

Ötös-, hatos-, skandináv-, lottó, totó, kaparós… a pár száz forintos kategóriától a több ezres tétekig válogathatunk a lottózókban, ha a nyeremény reményében kockáztatunk egy adott összeget. Ma is igen népszerűek a szerencsejátékok, de gondolkodtál már azon, hogy vajon honnan indultak? Aki nem túl gyakorlott szerencsejátékos, netán most ismerkedne még csak a furfangos Fortunával – a szerencse istennőjével -, annak íme, egy lényegre törő összefoglaló – most a Hattoslottóról!

Honnan is indult a Hatoslottó?

Maga a lottó – azaz a sorsjáték – egészen a 15. századból ered, és közel 500 év alatt máig töretlen népszerűségnek örvend. A legelső szabályokat 1444-ben, Flandriában rögzítették az illetékesek, ezek a szabályok pedig az idők során folyamatosan változtak és fejlődtek – mindig az adott kor társadalmának elvárásai és igényei alapján. A későbbiekben – az 1520-as évek környékén – sorsjátéknak ez a formája idővel olyan közkedvelt időtöltés lett a polgárok körében, hogy a politika is lecsapott a lehetőségre: „parlamenti sorsolásokat” tartottak, azaz a 120 versenyben lévő képviselő közül így választották ki, hogy ki fog bekerülni a velencei városi tanácsba. A polgárok különböző összegeket tettek a számukra szimpatikus jelöltre, és ha az adott személy sikerrel járt, akkor abból – bár közvetetten – a fogadó polgár is részesült. Az unatkozó falu- és városbéliek bátran fogadhattak a trónörökös várható születési dátumára is. Bár a sorsjátékok hajnalán még nagyobb arányban voltak elérhetőek tárgynyeremények, az alakuló igényeknek megfelelően idővel ezt pénzdíjra cserélték.

De hogyan és mikor tűnt fel Magyarországon a lottó?

Egyes feljegyzések szerint már az 1400-as évek közepe táján is köze lehetett a magyarságnak a sorsjátékokhoz, hiszen keresztény zarándoklataik során bizony kerülhettek olyan helyzetbe, hogy részt vettek egy-egy sorsoláson. Bár nálunk régebben inkább lutri néven volt ismert a szórakozásnak e fajtája, lassan a „lotto” lett hazánkban is a pontos megfelelője a játéknak. A szó az olasz nyelvből ered, magyar jelentése valahol a „sors”, a „nyeremény”, és a „részesedés” között helyezkedik el.

Amit ma ismerünk lottó néven – néhány eltéréssel ugyan –, az nagyjából a 16. században kezdett el terjedni errefelé, népszerű játékként tekintettek rá különböző társas események alkalmával – lassan nélkülözhetetlen elemévé vált a vásároknak és a búcsúknak, ugyanis nem csak szórakozni és izgulni lehetett a végkifejleten, de néha még elég busás jutalom is üthette a bátor szerencsések markát. Budán és Pozsonyban tartottak először sorsolást, ekkor a nyeremények nagyrészt osztrák üveg- és porcelánárukból álltak.

Magyarországon a jelenleg is ismert szabályok alapján játszható lottó játékot 1956. december 29-én vezette be a magyar kormány az erre vonatkozó kormányhatározat által. Azóta – ahogy kezdtük is ezt a cikket – számos válfaja alakult ki a sorsjátékoknak hazánkban is, ezeknek egyike többek között a Hatoslottó.

A Hatoslottó

Most, hogy tisztáztunk néhány alapvetést, lássuk, mit kell tenned, ha nem csak olvasni szeretnél a lottóról, de ki is próbálnád!

A Hatoslottót 1988. október 29-én vezették be nálunk, eleinte kísérleti – és mivel bevált – később állandó jelleggel. A bevezetéskor ára megegyezett az Ötöslottó szelvény árával (10 forint), szabályai azonban, ha nem is sokban, de eltértek.

Ezek a Hatoslottó legfontosabb szabályai:

 • 45 számból 6 darabot játszhatsz meg a szelvény mezőiben, és ezek közül legalább hármat kell, hogy kisorsoljanak az adott hét vasárnapján – már ennyivel is nyerhetsz szerényebb összegeket.
 • A nyeremény összértéke a következőktől függ: hányan találtak el számokat nyereményosztályonként, hányan játszottak összesen az adott héten, és persze az előző hétről megmaradt – azaz halmozódó – összegek mértékétől.
 • Ha egy év alatt senki sem vitte el telitalálatos szelvényével a főnyereményt, akkor az utolsó héten felosztják ezt az összeget a többi nyertes között.
 • A kitöltött szelvényeidet hétfő hajnali 5:00 és vasárnap délután 14:30 között küldheted játékba. A játékban való részvétel legfontosabb feltétele a betöltött 18. életév.

Így töltsd ki a szelvényt:

 • A lottószelvényen található 8 mező közül legalább egyet kell kitöltened ahhoz, hogy indulhass a nyereményért.
 • Jelölj be mezőnként 6 darab számot X-szel – minél több mezőt küldesz játékba, annál nagyobb az esélyed a nyeremény bezsebelésére.
 • Ha az egy adott időben megadott számokkal öt héten keresztül játszanál, nincs más dolgod, mint X-et tenni az „5 HETES”mezőbe is – ebben az esetben egyszerre kell kifizetned az ötheti játék díját.
 • Csakúgy, int egyéb szelvényeken, itt is van lehetőséged Jokert játszani.

Így add fel a szelvényt (azaz így küldheted játékba a reményeid szerinti nyerőszámaidat):

 • Személyesen a Lottózóban: vegyél el egy szelvényt a kihelyezett szelvénytömbökből, és tölts ki rajta minimum egy játékmezőt – ezután annyiszor kell 250 forintot (azaz egy játék árát) fizetned, ahány mezőt szeretnél játékba küldeni. Ha minden mezőt megjátszol, 8×250=2000 forint lesz a játék ára.
 • Amennyiben beikszelted az „5 HETES” mezőt is, akkor szorozd meg a végösszegedet még 5-tel, hiszen 5 heti játékra nevezel ekkor: 8×250=2000; 2000×5=10000 forint.
 • A Joker játékért szintén meghatározott díjat kell fizetned.
 • A hagyományos, lottószelvényes játék mellett akár SMS-ben, telefonon, interneten (előzetes regisztrációhoz kötött) és ATM automatán is játszhatsz, de utóbbin csak véletlenszerűen, a gép által generált számok megjátszására van lehetőséged.
 • SMS-ben: küldd a játék kódját a 1756-os, ne emelt díjas telefonszámra a következők szerint: L6 – egyszeri játék; L65 – öthetes játék. Néhány példa, hogy könnyebb legyen a gyakorlatban is: L6, 4, J123456 – egyszeri, négy mezős, gépi választós, Joker játéktippek: 1, 2, 3, 4, 5, 6; Egy másik példa: L65, 1, 4, 23, 14, 45, 31,, 22, 11, 33, 44, 6 – öthetes játék, két mezővel, konkrétan megadott tippekkel, és gépi Jokerrel.
 • Interneten: látogass el a Szerencsejáték Zrt. honlapjára, és kövesd az utasításokat – az online játék ugyanis előzetes regisztrációhoz kötött, ezt pedig csak a megadott weboldalon tudod megvalósítani (illetve a játék mobilos applikációjában, amit az App Store-ból vagy Google Play áruházból tudsz letölteni).

Miután játékba küldted a számaidat, ezt kell tenned:

A Hatoslottó nyerőszámait minden vasárnap húzzák ki az RTL Klubon élő adásban. Bárki pályázhat számhúzónak, aki 1350 HUF értékben játszott az adott héten, és ezért jutalom is jár: 30 ezer forintot kapnak kézhez a játékos, amihez még jár a kihúzott szám összegének a hatezerszerese. Ha nyertél az adott sorsoláson, 90 napod van, hogy felvedd az összeget – ha 200.000 forint alatti a nyereményed, akkor azt bármelyik értékesítő helyen fel tudod venni, ez a tranzakció nem igényel semmilyen különeljárási díjat. Ha viszont olyan szerencséd vagy, hogy efölötti összeget hoztak nyerőszámaid, egy nyereményigénylési lap kitöltése után juthatsz hozzá.

Így alakulnak az egyes találatok nyerési esélyei:

Találat                       Nyerési esély

6                      1 : 8 145 060

5                      1 : 34 808

4                      1 : 733

3                      1 : 45

Eddigi nagy nyeremények Magyarországon:

Nem is olyan régen, alig egy éve, hogy 2017 augusztusában vitték el a történelem egyik legnagyobb Hatoslottó nyereményt hazánkban: a szerencsés nyertes a 2, 22, 23, 30, 43, 45 tippekkel 1, 043 milliárd forinttal gyarapodott. 2008-ban azonban még ennél is jobban járt egy játékos – a 11, 18, 26, 42, 43 nyerőszámokkal nem csak, hogy 2, 958 milliárd forintot zsebelt be, de ezzel elvitte a hatoslottó történetének legnagyobb nyereményét, 28 hétnyi halmozódás után. 2016-ban szintén a Hatoslottón összesen 16 telitalálat született, aminek köszönhetően 44 és 845 millió forinti közötti díjakat vághattak zsebre a szerencse kegyeltjei.

Bár közhelynek számít, mégis csak igaz: a szerencse forgandó, és ha nem adsz esélyt a nyerőszámaidnak, nem is hozhatnak szerencsét (bevételt meg különösen nem). Akár rendszeresen, akár néha-néha, alkalomadtán élsz a lottózás adta lehetőségekkel, érdemes olykor-olykor megpróbálkozni – ha rendszeresen nem is szándékozol játékra adni a fejed, néha adj esélyt a számoknak is!