A 2021. február 20. (szombat) ötöslottó számhúzás eredménye:

5 50 53 55 56

A következő héten várható ötöslottó főnyeremény összege: 1,95 milliárd Ft

N Y E R E M É NY E K

A találatok eloszlása és a nyeremények:

Találatok Nyertesek Nyeremény
5 0 0 Ft
4 26 2 012 470 Ft
3 2767 20 555 Ft
2 83041 1 780 Ft
 

Ötöslottó A-tól Z-ig

Nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk: az Ötöslottó manapság is igen ismert és népszerű játék Magyarországon. Hétről hétre próbál szerencsét Magyarországon több tízezer ember a magas nyeremény reményében – azonban ahhoz, hogy a játékban te is részt vehess, szükséged lehet néhány alapvető információra, ha még kezdő vagy ezen a téren. A gyorstalpalót kezdjük először egy rövid – de annál érdekesebb – történelemórával!

Honnan is indult az Ötöslottó, avagy – az ötöslottó története

A szerencsejátéknak ez a formája sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk 2018-ban bőszen X-eket kanyarintva az aktuális heti sorsjegyre. Első európai említését és szabályzatát Flandriából származtatják a kutatók, egészen pontosan 1444-ből – egyes feltevések szerint az 1400-as évek derekán lezajlott sorsolásokon a magyar keresztény zarándokok is részt vehettek. Valamivel később, az 1500-as évek elején szorosan összefonódott a gazdasággal és a politikai mindennapokkal a sorsjáték: 40 ezer sorsjegyet értékesítettek Köln és Velence környékén a Zürichi Főtanács szervezésében. A főnyereményt akkor – az 50 aranyforintos díjat – egy rüdlingeni lakos nyerte meg.

Lassanként rájöttek a gazdasági életben is, hogy bizony nagyon is megéri a sorsjátékokra energiát szánni: az alkalmi sorsolások példái azt mutatták, hogy sokkal több bevétel származik egy-egy játék során a résztvevők által vásárolt sorsjegyek árából, mint amekkora összértéke van magának a kiosztott nyereményeknek. Bár eleinte leginkább tárgynyereményekért cserébe próbáltak szerencsét a résztvevők, ez idővel nem bizonyult túl praktikusnak – így lassan a pénz vette át a főszerepet, ha díjazásról volt szó.

1520-as, ’30-as években már olyannyira a politikai élet részévé vált a sorsolás, hogy szokásba vették a „parlamenti sorsolásokat”, többek között például Velencében, Andrea Dória által – így választották ki a képviselőket: 120 jelentkezőből így kerültek ki a városi tanács képviselői. A folyamat a következőképpen zajlott: a játékban résztvevők – azaz a polgárok – egy adott személyre tették fel a pénzüket, annak sikere esetén pedig pénznyereményben részesültek. Ezt egyfajta korai sportfogadásként is felfoghatjuk: ma ugyanezt csináljuk, csak nem politikusokra, hanem sportolókra és/vagy csapatokra fogadunk. Mai szemmel ugyan meghökkentőnek tűnhet, de ha épp úton volt egy trónörökös, a születésének lehetséges napja is sokszor vált fogadás tárgyává a nép körében.

A lotto elnevezés is innen származik: az olasz eredetű szó jelentése magyarul „részesedés”, „sors”, „nyeremény”. Magyar vonatkozásban sokáig lutri néven is emlegették, sőt, az idősebb játékosok néha a mai napig így mondják, bár nálunk már ez a szó egybefolyt a „szerencse” kifejezésünkkel.

Később, 1763-ban szervezték az első lottót Németországban, Berlinben, egy Calzabigi nevű nápolyi származású polgár hatására, de egyre terjedt a játék Spanyolország és Portugália felé is – és idővel, hogy követhetőbbé váljanak a folyamatok és egyszerűbb legyen a játékot lebonyolítani, már nem emberek és/vagy politikusok neveire történt a fogadás, hanem számokra. Ebben a rendszerben vették át az osztrákok és a csehek is ezt a szokást.

De hogyan és mikor tűnt fel Magyarországon a lottó?

Hazánkban a lottó maihoz hasonlatos formája a 16. század óta van jelen, leginkább vásárok, búcsúk és egyéb társasági megmozdulások alkalmával kerítettek sort a játékra – jellemzően osztrák gyártmányú porcelánárukat bocsátottak sorsolásra. Az első sorsolásokat Budán illetve Pozsonyban tartották.

A szerencsejáték több mint 500 éves története alatt maga a játék számos változáson ment keresztül, mindig az aktuális gazdasági és politikai gyakorlatokhoz igazították nem csak a játék menetét, de a nyeremények természetét és értékét is – ma már akár milliárdos összegekre is rúghat a díjazás mértéke. Magyar kormányhatározat 1956-ban, egészen pontosan december 29-én született a lottó hazai bevezetéséről. 1997 óta már telefonon és interneten is van lehetőség a játékra, akár heti szinten is.

Ezek az Ötöslottó legfontosabb szabályai:

Ugorjunk egy nagyot az időben, lássuk, hogy ma, 2018-ban milyen szabályok és alapvetések vannak érvényben az Ötöslottót illetően:

 • Az Ötöslottóban a megvásárolt sorsjegyen (vagy, ha interneten illetve telefonon játsszuk, akkor ott) 90 számjegy közül kell ötöt kiválasztani, azaz „beikszelni”, majd várni a szombati sorsolást, melyre minden héten sor kerül.
 • A szelvényeket (tippeket) minden héten vasárnap 5:00 és szombat 17:30 között lehet játékba küldeni.
 • Ahhoz, hogy nyeremény üthesse a markunkat, az öt általunk megtippelt számjegy közül legalább kettőt kell kihúzniuk a számhúzóknak a 90 szám közül: minél többet találtunk el, értelemszerűen annál nagyobb nyereményt zsebelhetünk be a sorsolás után.
 • A nyeremény összértéke mindig több tényezőtől függ, melyek a következők lehetnek: a játékban résztvevők száma (illetve a beküldött tippek száma) az aktuális héten; a sikeres tippek mértéke; és a megmaradt – azaz ki nem osztott – nyeremény összege az előző heti sorsolásról (ez a halmozódó nyeremény).
 • Ha egy éven belül nem tudják kiosztani a főnyereményt – azaz egy év alatt senki nem találta el mind az öt számjegyet – akkor az esztendő utolsó hetében felosztják a nyereményt a többi nyertes között.
 • A játékban való részvétel legfontosabb feltétele a nagykorúság, ami Magyarországon a betöltött 18. életévet jelenti.

Így töltsd ki a szelvényt:

 • Egy darab lottószelvényen hat játékmező van, minimum egy játékmezőt kell kitöltened ahhoz, hogy részt vehess a játékban – ha mind a hat mezőt kitöltöd, arányosan több esélyed lesz a nyerésre is.
 • A játékmező kitöltése a gyakorlatban azt jelenti – amit már fentebb is említettünk – hogy 90 darab szám közül 5 darabra helyezel egy X-et.
 • A gépi játék pedig így néz ki: beikszeled a szelvényeden a „további gépi Ötöslottó játék” mezőt, és a gépre bízod a jó szerencsét, az fog helyetted teljesen véletlenszerűen tippeket generálni. Egy lottószelvénnyel húsz játékot játszhatsz, ezt hat saját és „további gépi Ötöslottó játékokból” hozhatod össze, de minimum egy saját magad által kitöltött mezőre van szükséged, a többi tizenkilenc kitöltése pedig lehet gépi játék által is.
 • Játszhatsz akár 5 héten keresztül is ugyanazokkal a megadott számokkal: ez azt jelenti, hogy ikszeket raksz a tippjeidre (tőled függ, hány mezővel indulsz játékba), majd bejelölöd az „5 HETES” mezőt is, szintén egy X-szel. Így 5 héten át vannak játékban a megtett számaid.
 • Az Ötöslottó játékszelvényein joker-t is játszhatsz.

Így add fel a szelvényt (azaz így küldheted játékba a reményeid szerinti nyerőszámaidat):

 • Személyesen a Lottózóban: elveszel egy szelvényt a kihelyezett szelvénytartókból, kitöltesz rajta minimum egy játékmezőt – ezután annyiszor fizetsz 250 forintot, ahány mezőt kitöltöttél a szelvényeden, mivel egy játék ennyibe kerül. Ha minden mezőt megjátszol, az értelemszerűen 6×250=1500 forintba fog kerülni.
 • Ha bejelölted az „5 HETES” lehetőséget is, akkor szorozd meg a végösszegedet még 5-tel, hiszen 5 heti játék árát kell ekkor kifizetned. Így alakul, ha minden mezőt kitöltesz: 6×250=1500; 1500×5=7500 forint.
 • A joker nevű játékért szintén külön díjat számítanak fel.
 • A hagyományos, fizikai szelvényes játék mellett telefonon, SMS-ben, interneten (előzetes regisztrációhoz kötött) és ATM automatán is játszhatsz, ám ez utóbbin nincs lehetőséged saját számok megjátszására, a gép véletlenszerűen fog választani.
 • SMS: küldj üzenetet a 1756-os normál díjas számra, így: L5 – egyszeri játék; L55 – öt hetes játék. Lássunk néhány példát, hogy könnyebb legyen megérteni a gyakorlatban is: üres SMS/L5 kód – egyszeri, egymezős, gépi játék, joker nélkül; L5, 3, J123456 – egyszeri, három mezős, gépi játék, Jokerszámmal; L55, 5, 8, 56, 77, 32,, 9, 63, 45, 7, 2, J – öthetes, kétmezős (az első mező végét a dupla vessző jelöli), gépi Joker.
 • Interneten: regisztrálj a Szerencsejáték Zrt. honlapján és kövesd az utasításokat.
 • ATM: add be a gépbe a bankkártyád, add meg a PIN-kódod, mint máskor és válaszd a LOTTÓ menüpontot, a gép ilyenkor generál neked számokat, ezekkel fogsz játszani. Minimum 1000 forint értékben kell játszanod, ezt a bankkártyádról vonják le.

Miután játékba küldted a számaidat, ezt kell tenned:

 • Figyeld a számhúzást, melyet akár a Duna Televízión is megtehetsz, minden szombaton 18:30-kor, némi késéssel pedig az interneten is rákereshetsz.
 • Ha rád mosolygott a szerencse, nyereményedet 90 napon belül tudod átvenni
 • Ha SMS-ben játszottál, a szolgáltatód minden további lépésről SMS-ben fog tájékoztatni, nyereményedet pedig – ha 200.000 forint alatti, kiutálják az előre megadott számlaszámra, ha pedig olyan szerencsés voltál, hogy e fölötti összeget nyertél, személyesen kell leadnod a nyereményigénylésedet valamelyik területi igazgatóságon. Az ezzel kapcsolatos részletekről telefonon fogsz értesítést kapni.
 • Ha ATM-en játszottál és 200.000 forint alatti a nyereményed értéke, kiutalják a bankszámládra, ha többet nyertél, szintén személyesen kell intézned a további lépéseket.

Így alakulnak az egyes találatok nyerési esélyei:

Találat                       Nyerési esély

5                      1 : 43 949 268

4                      1 : 103 410

3                      1 : 1 231

2                      1 : 44

Eddigi nagy nyeremények Magyarországon: 

1957. április 11-én vitték el az első öttalálatos nyereményt. A szerencsés Ring Sándorné volt, aki családi események dátumaival és a családtagok életkorának számaival játszott, a nyerőszámok pedig a következők voltak: 23, 26, 33, 37, 66. Nyereménye 855 ezer forintra rúgott. 1959-ben vittek el 1 millió forintot, 2 milliót pedig 1964-ben. Az 1990-es év különleges a magyar lottó-történelemben: az év 21. játékhetében 13 darab öttalálatos lottószelvény volt játékban, ebből azonban 10 darabot ugyanaz a játékos adott fel. Az 5 milliárdos rekordot először 2015-ben lépte át egy szerencsés sárvári lakos, akinek 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forint ütötte a markát.

A világ eddigi legnagyobb jackpotját, 390 millió dollárt 2007. március 7-én sorsolták ki: egy nyertes szelvényt New Jerseyből, egyet pedig Georgia államból adtak fel. Ezt a hatalmas összeget évenkénti részletfizetésben kapják meg a szerencsések.

Bárhogy is legyen, egy biztos: a lottón sokan nyertek már, és persze még többen játsszák, s míg egyesek sosem költenének ilyesmire, mások izgalmas közös programnak tartják a hetente műsorra tűzött nyerőszám-húzást. Mindenesetre nem veszíthetünk, ha egyszer kipróbáljuk: ha rögtön első alkalommal pénzt nem is, de tapasztalatot biztosan nyerhetünk vele!