A 2021. február 24. (szerda) skandináv lottó eredménye:

1 5 14 18 26 27 28

7 9 18 22 25 27 34

A következő héten várható skandináv lottó főnyereménye: 40 millió Ft

N Y E R E M É NY E K

A találatok eloszlása és a nyeremények:

Találatok Nyertesek Nyeremény
7 1 247 263 185 Ft
6 161 117 025 Ft
5 3983 4 730 Ft
4 49127 1 430 Ft
A Skandináv lottóról At-ól Z-ig

Valószínűleg már mindenki elképzelte életes során legalább egyszer, hogy mihez kezdene, ha hirtelen egy nagyobb összeghez jutna. Még egyesek csak pár százezer forintot mernek ilyenkor is elképzelni maguknak, mások milliókról álmodoznak és a lottó lázban égők pedig már több száz milliót vagy több milliárdot költenek el fejben. A valóságban azonban, a megnyert fődíjak elköltése még a legvadabb vágyakat is felülmúlja. Az ötös lottó, hatos lottó, a skandináv lottó és az EuroJackpot ugyanis olyan mérhetetlenül nagy fődíjakat hoz karnyújtásnyi közelségbe, amelyről a legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna. Sokan ugyan kételkednek ezekben a díjakban, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy hétről hétre válik a több száz játékosból, hirtelen milliomos vagy milliárdos, köszönhetően ezeknek a szerencsejátékoknak.

Így indult útjára a Skandináv lottó, avagy a 7/35 lottó története

Maga a lottózás már nem új keletű dolog, hiszen a sorsolás már Génuából (mai Genova) ered, ahol annak idején a szenátorokat megjelölt golyók segítségével választották ki és a nép ezekre kötött fogadásokat. Az öt helyre 120, majd később 90 jelölt közül sorsoltak és mindenki, aki legalább 2 találatot elért, valamilyen jutalmat kapott. Vagyis a 90 golyóból kellett 5-öt eltalálni és legalább 2 találat kellett a legkisebb nyereményhez. Ez pedig egy az egyben a mai ötös lottó alapja is. Magyarországon az első játékot Budán és Pozsonyban rendezték 1770 szeptemberében.

Sok év telt el, mire a hatos lottót rendszeres játékként bevezették, 1988 októberében. A millennium előtt, 1999 októberében pedig megjelent a legnagyobb esélyekkel kecsegtető lottó is a magyar piacon, ám hetes lottó helyett Skandináv lottó néven.

Az 1999. október 4-ei sorsolás óta több kiemelkedő adat is született már a Skandináv lottó történetében. 2003-ban ugyanis egy játékhéten több mint 3,5 millió darab alapjátékkal játszottak, aminek a rekordját azóta sem döntötte meg a játék. Egy évre rá, 2004-ben pedig több azóta is tartó rekord született.

Ebben az évben ugyanis már a legelső játékhéten, egyszerre 5 telitalálatos szelvény is érkezett, így öten osztozhattak a mesés főnyereményen. Ugyanebben az évben pedig megdőlt az azóta is tartó telitalálatok száma. Soha nem nyertek még annyian Skandináv lottón, mint 2004-ben, ekkor ugyanis egy év alatt 32 darab telitalálat is született. A legnagyobb nyereményt azonban tavaly vitték el. 2017 38. játékhetén ugyanis valaki közel 700 millió forintot nyert a Skandináv lottóval.

A Skandináv lottó játékszabálya és nyerési esélyei

Hamarosan, 2019-ben ünnepli majd 20. születésnapját a Skandináv lottó, amelyben a legtöbb a játékosok esélye a főnyereményre. Még az ötös lottóban 90 számból kell 5 kihúzott számot eltalálni és a hatos lottóban 45 lehetőségből 6-ot, addig a Skandináv lottóban mindössze 35 mezőből kell 7-et.  A legkisebb összegű nyereményért pedig mindössze 4 számot kell a kézi és gépi, azaz dupla húzásból jól megtippelnünk. Noha a nyeremény sokkal szerényebb, mint a hatos vagy az ötös lottó esetében, annak nyerési esélye is sokkal magasabb. Nem csoda tehát, hogy szinte hetente kerülnek ki milliomosok és multimilliomosok a játékosok közül.

Mivel a Skandináv lottóban minden héten a megtippelt 7 szám mind a kézi, mind pedig a gépi sorsolásban részt vesz, így gyakorlatilag megduplázódnak a nyerési esélyek. A biztos nyereményt jelentő négytalálatos szelvényre már 1:30-hoz az esélyünk, szemben az ötös lottó kettes találatával és a hatos lottó hármas találatával, amelyekre egyaránt 1:45 az esélyünk. A telitalálatoknál is óriási különbségeket tapasztalhatunk, hiszen még az ötös lottón a fődíjra csupán 1: 43 millióhoz az esély, a hatos lottón pedig 1 : 8 millióhoz, addig a Skandináv lottón csupán 1 : 3 millióhoz.

Összesítve, pedig arra az esély, hogy bármilyen nyereményt is nyerjünk ezekben a játékokban:
Ötös lottó: 1 : 43, Hatos lottó: 1 : 42, Skandináv lottó: 1 : 27. Ebből is látszik, hogy a többi lottóhoz képest ebben a játékban a legtöbb az esélyünk arra, hogy a szelvényünk ára megtérüljön vagy éppen megsokszorozódjon.

Mennyibe kerül a Skandináv lottó?

A Skandináv lottót már akár lottózóban, akár okostelefonon és akár online is lehet játszani és minden egyes játék részt vesz a kézi és gépi sorsolásban is. Online felületen akár a géppel is generálhatunk megjátszandó számsort, de tanulmányozhatjuk a korábbi statisztikákat, nyereményeket és akár a mi számsorunkra vonatkozó régi adatokat is böngészhetjük. Egy alapjáték ára mindössze 250 Forint, amivel egy mezőben játszhatunk meg a 35 számból hetet. A játék sorsolására hetente sor kerül, pontosan 20:25 perckor, szerdánként a Duna TV csatornán.

Egy-egy szelvény feladható csupán egy hétre, de akár 5 hétre is. Lehetőségünk van kombinációs játékra is. Ebben az esetben a megadott fix számok minden mezőre érvényesek, a fennmaradó helyeken pedig a kombinációs számok szerepelnek majd az összes lehetséges módon. Ezekben az esetekben egy egy játék ára is természetesen arányosan növekszik. A fizetendő összeg, az alapjáték ára, szorozva a megjátszott számmezők számával és az érvényességi hetek számával. Például ha három mezőt játszunk meg, öt héten át, akkor 250 x 3 x 5 = 3.750 Ft. De ha csak egy mezőnyi kedvenc számot szeretnénk megjátszani, akkor csupán 1.250 Forintunkba kerül 5 heti játék.

Mennyit nyerhetünk a Skandináv lottóval?

A csupán 250 forintos játékért óriási pénzösszegeket nyerhetünk. Eddig ugyanis a legnagyobb nyeremény ebben a játékban több, mint 690 millió forint volt. Ezt a mesés összeget 2017-ben vitték el, de azóta is szép számmal születtek multimilliomosok, akik jellemzően több száz millió forintot vihettek el szerdánként. Mivel ebben a lottó típusban a legkönnyebb nyerni, így nem csoda, ha szinte hetente kerülnek ki újabb és újabb nyertesek, akik több 10 és több 100 millió forintot zsebelhetnek be. Azonban a 6 találatos szelvények is milliós összegeket érnek, de már 5 találattal is több tíz vagy több százezer forintot kaphatunk.

A Skandináv lottó nyereményeinek nagysága függ a játékba beküldött sorsjegyek és a megjátszott mezők számával, valamint attól, hogy az előző hétről milyen összegű nyeremény halmozódott fel. Ezenkívül az is befolyásolja, hogy kedvenc számainkkal mekkora összeget nyertünk, hogy az adott nyerőosztályban hányan osztoznak a nyereményen. Vagyis, ha többen is ugyanazokat a számokat játsszák meg, úgy többen is megnyerhetik egyszerre a fődíjat. Ilyenkor a nyeremény annyi felé osztódik, ahányan megnyerték azt.

A nyereményekre fordított összegek a következők szerint alakulnak:

  • 7 találat: 33%
  • 6 találat: 13 %
  • 5 találta: 13%
  • 4 találat: 41%

Amennyiben sem a gépi, sem pedig a kézi sorsoláson nem sikerült senkinek eltalálnia a 7 nyerőszámot, akkor az aktuális heti főnyeremény, hozzáadódik a jövő heti nyeremény összegéhez. Fontos, hogy ilyenkor nem csupán a főnyeremény halmozódik, hanem az összes többi nyeremény is. A halmozódás maximális értéke 1 év. Ezután a felgyülemlett összeget elosszák a 4, 5 és 6 találatosok között. Erre azonban a Skandináv lottó történetében még nem volt példa.